Pod kudlu! - Arnold Van de Laar

Arnold van de Laar je nizozemský chirurg, který vystudoval medicínu v Lovani a nyní pracuje v nemocnici Slotervaart v Amsterdamu. V jeho knize Pod kudlu se vrátíme zpátky v čase a uděláme si představu o dlouhém chirugickém tápání, které předcházelo dnešním sofistikovaným postupům. Autor popisuje 29 operací, které se dnes provádí naprosto běžně, nicméně v minulosti se mnohokrát staly příčinou smrti pacienta - ať už kvůli tomu, že neexistovala hygiena ani anestezie nebo zkrátka proto, že chirurg té doby nebyl zrovna nakloněn konkrétnímu způsobu provedení zákroku. 


Pro svou knihu si autor vybral úrazy, nemoci a operace známých osobností, např. Ludvíka XIV., císařovny Sissi, papeže Jana Pavla II., J. F. Kennedyho či A. Einsteina. Díky tomu je kniha dobrým tipem nejen pro ty, kteří mají rádi lékařskou tématiku, ale i pro milovníky historie. Je plná pikantních informací, které se v žádných učebnicích dějepisu nedozvíme. V každé kapitole najdeme kromě samotného příběhu informační "okénko" s popisem některých lékařských zákroků. Na konci knihy je glosář, který dobře poslouží, pokud si hned nezapamatujeme, co který pojem znamená.Nejvíc mě zaujala kapitola o diagnóze a prognóze, kdy autor srovnává práci lékaře s prací detektivů H. Poirota a S. Holmese, a také ta o císařovně Sissi, o jejíž smrti jsem se dozvěděla úplně nové poznatky, které se neuvádějí ani v jejím muzeu ve Vídni. 

Je vidět, že se autor inspiroval především svojí prací. Odborník, který svůj obor miluje a zajímá se o jeho historii i budoucnost. Popisy jsou podrobné a nepřikrášlené, zároveň se ale nevyhýbá humoru, který to celé trochu odlehčuje. Slabší jedinci by mohli mít s popisy operací problém, ale nepředpokládám, že někdo citlivý na tyto věci by sáhl zrovna po takové knize.Knihu jsem si přečetla ráda a hodně se z ní dozvěděla. Myslím, že můžeme být rádi, že žijeme v této moderní době, protože ještě před sto lety by se nám běžně mohla stát osudnou i tak banální věc jakou je operace slepého střeva. 


"Přispívání mi dává pocit, že jsem pro planetu užitečný."

— Anna Wong, Dobrovolník

Z nizozemského originálu Onder het mes vydaného v roce 2014 přeložila Petra Schürová. U nás vydalo nakladatelství Pangea v roce 2020, 400 stran.

share on

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *